2012. augusztus 9., csütörtök

Egy sima, egy fordított


Szilvás süti recept következik.

Az eredetit kerestem a neten, de sajnos nem találtam, csak egy papírfecnit, így forrást nem tudok megjelölni. Az arányokon változtattam.








Hozzávalók:

40 dkg szilva (magozni, felezni)
2-3 evőkanál sűrű cukor nélküli szilvalekvár a résekbe
2x15 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl tej
4+6 dkg vaj
22 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
28 cm-s tortaforma


A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A 4 dkg vajat kis lábaskában (kegyelmeséktől) megolvasztjuk, beletesszük az első adag cukrot, és kevergetve tovább melegítjük, amíg a cukor olvadni nem kezd, de még ne legyen karamell...
A sütőformát kivajazzuk, és beleszórjuk ezt a vajas-cukros dolgot, szép egyenletesen elterítjük, majd ráborogatjuk a fél szilvákat. Nem lesz elég a szilva a teljes alj beborításához, ezért a réseket szilvalekvárral töltjük ki.
A tésztához kikeverjük a 6 dkg vajat a másik adag cukorral, hozzákeverjük a tojásokat, aztán felváltva beleadagoljuk a tejet és a sütőporral összekevert lisztet. Nem érdemes robotgépezni, egy perc az egész, nem egy komoly kargyakorlat, ettől senkinek nem fog a bicepsze dudorodni, aki erre vágyik, jöjjön nordic walkingozni velem.
Ha kész a massza, ráeresztjük a szilvákra, és szépen elegyengetjük.
Mehet a sütőbe, kb. 55 perc.
Ha kész, még pihentetjük egy jó negyed órát a formában, aztán kiborítjuk, és még úgy is pihentetjük, hogy a szilvalés-cukros-karamellás cucc kicsit beszívódjon a tésztába, mert úgy a finom.

Ez az első verzió, csak szilva és kisebb formában, tehát magasabb lett maga a süti,
jó emez is, és picit mások az arányok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése